Onko korona-aika elämäsi parasta vai paskinta aikaa?

child-2887483_1920.jpg

Meidän kaikkien elämä, yö- ja/tai työelämä muuttui koronan myötä. Mutta muuttuiko se surkeaksi ajantappamiseksi ja kotona istuskeluksi konkurssia tai kuolemaa odotellessa, vai tuliko elämään värejä, sävyjä, iloa ja yhdessäoloa rakkaiden kanssa? Hurjia ääripäitä.

Osalle meistä iski pelko ja lamaannus, huoli omasta ja läheisten terveydestä. Iskeekö korona, ja jos iskee niin kuinka kovana ja mitä sitten? Osa sai koronan ja selvisi siitä lähes tautia huomaamatta, jotkut menettivät henkensä tai saivat pysyviä vaurioita.

Osa meistä menetti työpaikkansa tai löysi firmansa konkurssista tai sen partaalta. Emme ehkä ikinä toivu tästä samalle tulotasolle. Osa yrityksistä ja jopa kokonaisista toimialoista sai koronasta aivan uudenlaisen buustin, ja kulutustottumukset ovat muuttuneet monen asian suhteen pysyvästikin. Syntyi jopa paljon uutta liiketoimintaa!

Osa yrityksistä kipuilee tukien kanssa, lomauttaa, irtisanoo ja joutuu muuttamaan koko liiketoimintalogiikkansa edes selvitäkseen hengissä, eikä siltikään aina onnistu. Osa yrityksistä on nostanut satojen miljoonien rahoituskierroksia ja jotkut hypänneet miljoona- tai jopa miljardiluokkaan arvostuksensa osalta, ehkä joku jopa liikevaihdolla mitattuna.

Osa meistä on kokenut henkisiä ongelmia, turvattomuutta, yksinäisyyttä ja ahdistusta, koska ei pääse näkemään ihmisiä kasvotusten toimistolla, töissä, harrastuksissa, tai edes sukulaisiaan. Osa meistä on saanut aivan uuden mahdollisuuden viettää aikaa perheensä kanssa, kun ei voi lentää, junailla tai viettää aikaa työntekopaikkakunnalla, kodin ja perheen ollessa toisaalla.

Osa meistä ei ehtinyt pysähtyä kaiken kiireen keskellä, vaan oli hyvää vauhtia tappamassa itsensä työllä. Koronarajoitukset pelastivat henkiä ja terveyksiä, kun oli pakko pysähtyä. Osa meistä taas ei pysty harjoittamaan ammattiaan ja on henkilökohtaisen konkurssin partaalla, koska ei voi matkustaa, tai koska asiakkaat eivät voi matkustaa ja kuluttaa kuten ennen.

Osa meistä ei voi harrastaa rajoituksien vuoksi, harrastuspaikat ovat kiinni ja ryhmäliikunta jäissä, ja kokee siksi tuskaa ja suruakin. Osa on voinut vihdoin harrastaa, kun ei tarvitse tai voi olla koko ajan töissä tai matkoilla, on voinut samoilla luonnossa tai lenkkeillä.

Mikään ei korona-aikana ole yksiselitteistä tai yksipuolista, kaikella on kääntöpuolensa. On hyviä ja huonoja asioita, ja joskus ne kasaantuvat yhdelle ihmiselle tai perheelle, joskus taas saa sekä että. Vaikka terveys ja toimeentulo ovat elämässä avainasemassa monessakin mielessä, on syytä muistaa, että tämäkään aika ei kestä ikuisesti. Itse asiassa, asiat voivat jatkossa mennä joko paljon paremmin tai todella paljon huonomminkin.

Ota siis kaikki irti juuri tästä hetkestä, tästä ajasta, sen positiivista puolista, kyllä niitäkin löytyy kun oikein etsimällä etsii. Elä nyt, murehtia ehtii huomennakin. Ja kyllä, tiedän että se on helmpommin sanottu kuin tehty, mutta yritä edes.

YleinenTom LaineTyö