Työnhakija huomio! 10 vinkkiä rekrytointitapahtumiin

Rekrymessuja ja muita rekrytoijien ja työnhakijoiden kohtauspaikkoja on Suomessa pilvin pimein, ja on aina ollut, mutta siitäkin huolimatta niissä näkee edelleen mitä ihmeellisimpiä tilanteita ja erikoisia kaduntallaajia. Aina välillä mietin, että mitäköhän tuokin henkilö on oikein ajatellut... vai liekö ajatellut lainkaan. Ja siitä se ajatus sitten lähti...

Tässä muutamia pointteja, joita yllättävänkin usein työnhakija unohtaa tai ei mieti rekrytointitapahtumaan mennessään.

1. Pukeutuminen ja ulkoinen olemus. Oikeasti. Katso peiliin, näyttääkö siltä, että sinut voi päästää ihmisten ilmoille?

Ymmärrän, että pukeutuminen on perusoikeuksia, ihminen saa ilmaista itseään pukeutumalla niin kuin haluaa, mutta jos yrittää yhtään astua sen rekrytoijan, potentiaalisen tulevan esimiehen, tai ehkä jopa asiakkaan, saappaisiin, voisi siitä itse-ilmaisun vapaudesta joskus vähän tinkiä.

Ei siis sitä kaikkein pahanhajuisinta maalattua ja niitein varusteltua festareilla ryvettynyttä nahkatakkia, komeinta sotamaalausta naamassa, tai niukimpia vaatteita, joita kaapista löytyy. Varsinkaan, jos haet mihinkään tehtävään, jossa vaaditaan muiden ihmisten kohtaamista, myyntiä tai asiakaspalvelua. Tukan voisi myös kammata, hampaat pestä, ja henkilökohtaisesta hygieniastakin mielellään huolehtia hieman tavallista tarkemmin.

Ymmärrän myös sen, että joskus vain elämän kurjat käänteet saavat ihmisen menettämään kaiken toivon ja millään ei ole mitään väliä, on surua ja murhetta yllin kyllin, mutta työnhaussa en valitettavasti voi aina asettua työnhakijan asemaan ja ymmärtää hänen ongelmiaan. Rekrytointitapahtuma on siinä mielessä aika raaka tapahtuma, että ensivaikutelma, ulkoinen olemus, asenne ja tapa toimia vaikuttavat paljon siihen, halutaanko kanssasi jatkaa keskustelua.

Olen ollut tilanteissa, jossa esimerkiksi työnhakutilaisuuden osallistujat nauttivat runsaasti alkoholia ja pitävät kovaa melua, eräs on sammunut penkkiin, heitetään hyvin epäkorrektia vitsiä ja rasistisia kommentteja, ja monin muin tavoin käyttäydytään huonosti, eikä se ainakaan parantanut näiden henkilöiden mahdollisuutta työllistyä. Mutta elämä on valintoja, eikö niin? Kukin taaplaa tyylillään.

2. Valmistele CV tai avoin hakemus jätettäväksi kiinnostaville yrityksille.

Käyntikortti on hyvä lisä. Ja niissä dokumenteissa pitäisi mielellään olla myös nimi ja yhteystiedot. Vaikka rekrytointitapahtumissa harvoin näin käy, on omaan CV-tietokantaani päätynyt monia, varsinkin sähköpostin liitteinä tulleita, dokumentteja, joiden omistajasta tai lähettäjästä ei ole mitään havintoa, koska kaikki olennaiset tunnistetiedot puuttuvat.

3. Tutustu etukäteen paikalla oleviin yrityksiin.

Usein yritysten nimet ovat etukäteen tiedossa, joten pientä taustatyötä on helppo tehdä. Mieti vaikka hieman sitä, mitä annettavaa sinulla olisi juuri tietylle yritykselle, millaisista paikoista heillä olet kiinnostunut, miksi haluat heille töihin, mitä tiedät yrityksestä ja miten voit sitä tietoa käyttää kuvatessasi kiinnostustasi heitä kohtaan. Voit myös miettiä valmiiksi, tunnetko ketään työntekijää ennestään, joka voisi toimia referenssinä, tai jolta saisit taustatietoa.

4. Pitchaa. Jos et tunne termiä, se tarkoittaa varsinkin startup-maailmasta tuttua tiivistä tapaa ilmaista omat vahvuutensa lyhyessä ajassa ja tiiviissä muodossa.

Kun ihmisiä on liikkeellä paljon ja aikaa saattaa yhden ihmisen tapaamiseen olla vähän, on tärkeää miettiä jo etukäteen, miten omat vahvuutensa ja asiansa aikoo selkeästi ja lyhyesti esittää. Voit jopa harjoitella lyhyen 30 sekuntia - 2 minuuttia pitkän myyntipuheen osaamisestasi.

Mieti vahvuudet, saavutukset, mistä olet kiinnostunut, missä koet voivasi auttaa tai muuten tuoda lisäarvoa, jne. Sama neuvo koskee tietysti myös videohaastattelua ja hieman pidemmälle vietynä varsinaista työhaastattelua. Messuilla ja tapahtumissa aikaa on kuitenkin vähän ja ihmisiä paljon, joten käytä aikasi tehokkaasti! Harjoittele, ja vaikka kirjaa asiat ylös, jos se auttaa. Tee unohtumaton vaikutus!

5. Mieti valmiiksi mitä sinulta saatetaan kysyä. Ja miten niihin aiot vastata. Asetu rekrytoijan saappaisiin ja haasta itseäsi.

6. Ole tehokas. Jos tapahtumassa on paljon yrityksiä tai rekrytoijia paikalla, haluat ehtiä tavata heistä mahdollisimman monta, vaikka vain lyhyesti.

Paikan päällä rekrytointipäätöksiä ei kuitenkaan tehdä, joten tarkoitus on ensi alkuun saada henkilökohtainen kontakti, tehdä kasvosi, asiasi ja osaamisesi tutuksi, ja saada mahdollisuus jatkaa keskustelua ajan kanssa joko kasvotusten, puhelimessa tai Skypessä, tai vähintäänkin lähettää hakemuksesi yleisten osoitteiden ja nettisivujen sijaan suoraan rekrytoijalle, jonka kanssa keskustelu sujuu ja joka vakuuttuu Sinusta. Ei vain osaamisestasi, vaan ulosannistasi, osaamisestasi, tavastasi hoitaa asiat fiksusti, jne. Sinusta.

7. Kysy fiksuja.

Fiksujen kysymysten kysyjät pääsevät pidemmälle kuin he, jotka tuntuvat tietävän kaiken, tai jotka eivät välitä muusta kuin omasta asiastaan ja erinomaisuudestaan. Mieti etukäteen asioita, jotka joko sinua askarruttavat yrityksessä tai joissain rooleissa, tai kysy asioita, jotka tuovat esille perehtyneisyytesi joko yritykseen tai siihen osaamiseen, jolla olet liikkeellä. Fiksusti muotoiltu kysymys on kuin paraskin osaamisen tai motivaation esittely!

8. Ole reipas.

Älä laahusta nurkissa ja katso vain varpaitasi, vaan leuka ylös, katso silmiin, puhu selkeästi ja kuuluvalla (vaan ei huutavalla) äänellä, kättele kunnolla, ja kerro nimesi. Älä vaani pahviseinän takana salaa kurkkien, vaan astu rohkeasti odottamaan vuoroasi, jos vastapuoli on jo keskusteluissa toisen kanssa. Älä keskeytä. Ja unohda se rohkaisuryyppy ja 5 röökiä juuri ennen kuin menet keskustelemaan jonkun kanssa kasvotusten.

9. Ole ystävällinen. Töykeys, röyhkeys, ylimielisyys tai muu asennevamma ei auta asiaa.

Kohtaa rekrytoija ihmisenä, käyttäydy fiksusti ja reilusti, ja saat takuulla samaa kohtelua takaisin. Kun tänä päivänä puhutaan entistä useammin nk. "kulttuurisesta mätsistä" yrityksen ja työnhakijan välillä, on kyse ennen kaikkea siitä, että halutaan töihin fiksun oloisia hyviä tyyppejä, jotka sitoutuvat samanlaisiin arvoihin, kulttuuriin ja päämääriin, kuin muutkin työntekijät. Ihmisiä, jotka istuvat porukkaan ja ovat valmiita puhaltamaan yhteen hiileen.

10. Kerää yhteystiedot.

Pyydä käyntikortti, sähköpostiosoite ja nimi, tai lupa lähettää Linkedin-kutsu. Tai sekä että. Mahdollisuuksien mukaan sovi aika, jolloin jompi kumpi ottaa yhteyttä. Lähetä seuraavana päivänä sähköposti, jos muuta ei ole sovittu. Kiitä, muistuta kuka olet, ja kysy seuraavia steppejä haastatteluun, hakemuksen jättämiseen tai muuhun jatkokeskusteluun.

+1: Älä kahmi pöydällä mahdollisesti olevia karkkeja kourakaupalla taskuun tai laukkuun. Se on vain noloa. Olen todistanut tämän ilmiön aivan liian usein. Älä myöskään haistattele lähtiessä, jos sinusta ei heti oltu kiinnostuneita tai sopivia rooleja ei olisikaan tarjolla. Ja olisi myös kiva, jos et näyttäisi kovin krapulaiselta.

Nämä eivät siis ole yleistyksiä, vain pieniä huomioita matkan varrelta. Ei mulla muuta.

työnhakuTom Laine